NATURE CONNECTION 2

Temperaturen er faldet mærkbart de sidste par dage – det er helt underligt igen at skulle tage en langærmet trøje på om morgenen. I fårefolden ser dyrene ud til at nyde det – rigeligt med græs og nu meget roligere vejrtrækning. Sort pels, fuld sol og meget lidt vind fik dem til at lyde som hunde, der havde løbet efter pinde i timevis!

Bækken

Videre på dagens gåtur kom jeg til bækken, der løber dybt i kløften mellem højstammede bøge. Tørken sætter sit præg på mængden af vand – stille løber det henover rundede sten og det er næsten ikke til at forstå, hvordan vandløbet har skåret denne monumentale kløft 10 meter ned i terrænet. At færdes sådan et sted og mærke kræfterne, der stadig er på spil, indgyder ærefrygt. Landskabet og Naturen henvender sig til mig med en fortælling og jeg henvender mig til Naturen ved at gå ind i den fortælling i øjenhøjde med kræfterne, der har skabt fortællingen.

Henvend dig til Naturen

Måske er det at henvende sig til Naturen en af de vigtigste opgaver at udføre, for at menneskers forhold til naturgrundlaget kan blive genskabt. I moderne samfund er dette forhold blevet fjernt og anstrengt – arven fra flere generationers antropocentrisk tænkning og udnyttende aktiviteter. ”Det derude” har vi i udpræget grad distanceret os fra og blevet fremmedgjorte overfor. I stedet skal vi mærke henrykkelsen og åbenbaringerne. Vi lader os for sjældent overraske og ser måske ikke det underfulde lige for næsen af os. Mødet med Naturen er blevet en transaktion, der skal være til menneskers nytte – ikke en relation baseret på gensidighed og agtelse.

Skærm-fri tid

Hvordan kan der bygges bro over dette gab? For mig handler det om at være i Naturen – bruge mange timer væk fra skærmen og uden for husets fire vægge. Når jeg færdes blandt store stammer, klapper jeg lidt på dem og lytter efter ekko fra århundreders liv. Når jeg kommer til en bakke, så går jeg mod toppen. Når jeg kommer til en klar bæk, så samler jeg hænderne til en skål og drikker af vandet. Når jeg passerer en udsprunget syren, tager jeg et par små blomster og suger honning ud. Når jeg finder rævespor i sne og følger dem for en stund, får jeg en fortælling om, hvor mange skridt den tager for at finde mad. Når jeg sidder en tusmørkestund ved bålet og ser uglen flyve lydløst forbi på få meters afstand, undres jeg over, hvordan fjer kan være skabt, så de ikke laver en eneste lyd.

Lær navnene på det levende. Find ud af, at der et insekt, der hedder plettet træborer og en plante der hedder almindelig kongepen. Sig navnet og nyd de enkelte arters fremtræden i samspillet med resten.

Når jeg er på stranden, kigger jeg efter vættelys og fornemmer hvor meget, der er sket i Jordens historie – især i al den tid, hvor mennesker ikke fandtes. Når jeg vandrer i bjergene, bliver jeg mindet om, hvor ubetydelige mennesker egentlig er i det store billede.

Find skatten

Mest af alt handler det om at gå væk fra de mest betrådte stier – find det sted, hvor ingen før har sat sin fod. Der ligger skatten - genforeningen af den menneskelige sjæl med den omgivende Natur. Og der hører vi måske som Emily Dickinson nævnte det: ”bulletiner fra udødeligheden”.

Nature Connection er en invitation til at udvide sin horisont og se alt det forunderlige, der udspiller sig lige foran næsen og et kursus, som giver food-for-thought om, hvordan liv leves. Og om hvordan din plads i det store billede kan udfoldes med nænsomhed, kærlighed og respekt for alle de øvrige organismer. Måske er fornemmelsen af at noget skurrer udskiftet med en anden og mere tilfredsstillende følelse?! Se mere i kalenderen for at finde kursusdatoer de næste måneder. Tags: Nature Connection, Naturen, udeliv, outdoor, kursus, Naturen I Hjertet, antropocentrisk, undren

Udvalgte blogindlæg
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square