MENNESKESTØJ OG DNA-BÅND

MENNESKESTØJ OG DNA-BÅND AF GÆS

En aften i maj under fuldmånen beriger med mange indtryk. Solsort og sangdrossel holder længe ud i skumringen og en enkelt rødstjert giver også sit besyv med. I vindens fravær høres alle lyde og en overgang er der helt stille – og så alligevel ikke: Bilers kørsel og nogle gange den dunkende rytme fra højttalere, der er skruet op på max volumen breder sig som fremmedlegemer i en sart nat. Et sted fra kommer også den kontinuerlige summen af et ventilationsanlæg – sikkert fra en svinefabrik. Heldigvis bæres lugten i en anden retning.

Senere er skovsneppen på runde og udstøder sine karakteristiske stødende fløjt. Nogle gange er den så tæt på, at vingeslagene høres, men nu er mørket så tykt og månen gemt bag skydækket, at den ikke ses. Endnu nogle omgange tager den i sin markering af territoriet og dernæst er natuglens høje skrig i æteren. Det minder nærmest om ængstelige barneskrig og giver nemt tanker om mørkets dunkle kræfter.

Undersiden af skydækket reflekterer lyset fra Odense og midt i det stille høres skyernes overflod af væde falde som spredte knappenåle på et hårdt gulv. Her differentieres dråbernes kontakt med fladen de rammer afhængigt af, om det er et egeblad fra i fjor, bænken ved bålpladsen eller min egen høje pande.

Jeg lægger mig i shelteret og vågner til morgengryets fuglesang. Tager kikkerten om halsen og får undrende blikke fra en flok græssende kreaturer. Lidt længere fremme løfter en hedelærke sig mod himlen og starter sin morgensang. Markant anderledes end sin fætter sanglærken og dog så fin.

Snart fyldes himlen af et forunderligt bølgende syn. Fra det høje og fjerne lyder gæssenes kalden og den ene kæmpe kileformation afløses af endnu flere. Også meget lange rækker af gæs, der finder slipstrømmen fra den foranflyvende. Det minder om lange DNA-strenge, der ud fra vinklen, de iagttages fra, hele tiden forandrer position i en helhed på vej mod NØ. På vej mod forårets kald om at reproducere sig selv, på vej mod yngleområderne i højarktiske landskaber. Efter opfedning på vestjyske kornmarker kan de klare 3000 km i et stræk og endda gennemføre rugeperioden uden noget videre fødeindtag, så gæslingerne netop klækkes, når vegetationens vækst er på sit højeste. Dermed sikres de bedste betingelser for, at afkommet kan klare turen sydpå og at de gamle kan nå at skifte svingfjer inden de slår følge.

Finurligt som livsvilkår passer sammen og dejligt at være lige netop det sted den dag, hvor jeg blev mindet om livets DNA.

Udvalgte blogindlæg
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square